Μπουρεκάκια κολοκύθας αλμυρά
ΥΛΙΚΑ (για 40 κομμάτια)
Για το φύλλο
1 κιλό αλεύρι σκληρό
200γρ. ελαιόλαδο
αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
½ κουταλάκι του γλυκού σόδα
3 κουταλιές της σούπας ξύδι
νερό όσο πάρει (περίπου 400γρ.)
Για τη γέμιση
2 κιλά κόκκινη κολοκύθα κομμένη σε μικρά κομμάτια
200γρ. ελαιόλαδο
1 κιλό κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 κουτ.γλυκού καστανή ζάχαρη
αλάτι-πιπέρι
150γρ. πικάντικη φέτα σπασμένη με το χέρι σε χοντρά τρίμματα
100γρ. καπνιστό τυρί τριμμένο
ελαιόλαδο για τηγάνισμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για την γέμιση
Βάζουμε σε ένα ταψί την κολοκύθα πασπαλισμένη με αλάτι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 1800 C για 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει αρκετά η κολοκύθα και να λιώνει.
Βάζουμε την κολοκύθα μέσα σε ένα σουρωτήρι και με ένα πιρούνι τη λιώνουμε για να φύγουν όλα τα υγρά, ιδανικά την αφήνουμε 6 ώρες να σουρώσει.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι, σε πολύ χαμηλή φωτιά.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να μαραθεί.
Ρίχνουμε την κολοκύθα και ανακατεύουμε καλά.
Κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά, βάζουμε τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και το τυρί.
Για το φύλλο
Βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι και το ελαιόλαδο.
Τρίβουμε τα υλικά μεταξύ τους, να γίνουν σαν βρεγμένη άμμος.
Προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη, τη σόδα και το ξίδι.
Ζυμώνουμε τα υλικά ενώ συγχρόνως προσθέτουμε το νερό σιγά-σιγά μέχρι να γίνει μια λεία ζύμη.
Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα περίπου.
Συναρμολόγηση
Ανοίγουμε τη ζύμη σε πολύ λεπτό φύλλο με τη βοήθεια ενός πλάστη ή της ειδικής μηχανής για ζυμαρικά.
Κόβουμε το φύλλο σε μακρόστενες λωρίδες, 7εκ. φάρδος x 25εκ. μήκος, περίπου.
Απλώνω γέμιση σε κάθε λωρίδα κατά μήκος. Στη συνέχεια τυλίγουμε τις λωρίδες παράλληλα με τη μακριά τους πλευρά και τις στρίβουμε φτιάχνοντας μικρές στριφτόπιτες ή κουλούρες.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο.
Τηγανίζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να πάρουν τα μπουρέκια χρώμα από όλες τις πλευρές.
Σερβίρουμε τα μπουρέκια πασπαλισμένα με τριμμένο τυρί.