Αρνάκι γεμιστό με γραβιέρα τυλιγμένο σε αμπελόφυλλα με σάλτσα από σταφύλι
ΥΛΙΚΑ
11/2 -2 κιλά αρνίσιο μπούτι από μεγάλο αρνάκι, δίχως κόκκαλο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ρίγανη
200 γραμμάρια γραβιέρα
100 γραμμάρια φέτα θρυμματισμένη
2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
1 κρεμμύδι μέτριο λιωμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
16 κληματόφυλλα ζεματισμένα
1 κουταλιά της σούπας κορνφλάουρ
100 ml λευκό κρασί Σάμου
5-6 κληματόβεργες
500 ml λευκό ξηρό κρασί Σάμου
Εκτέλεση
Επάνω στον πάγκο εργασίας απλώνουμε ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο κα από πάνω 2 φύλλα λαδόκολλα. Απλώνουμε τα αμπελόφυλλα σαν σεντόνι, αλατοπιπερώνουμε και από πάνω βάζουμε το αρνάκι έτσι ώστε να μπορεί να τυλιχτεί σε ρολό. Αλατοπιπερώστε το κρέας και βάλτε του παντού ρίγανη.
Στο multi λιώνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μαζί με το δυόσμο, τη μουστάρδα και λίγο λάδι και αλείφουμε εσωτερικά το κρέας. Κατά μήκος απλώνουμε τα μπαστουνάκια γραβιέρας και τη φέτα.
Τυλίγουμε το κρέας με τα κληματόφυλλα σφιχτά σε ρολό και το τοποθετούμε πάνω στις κληματόβεργες σαν στρώμα. Προσθέτουμε το κρασί και λίγο νερό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, 3 ώρες περίπου.
Μαζεύουμε τα υγρά από το ταψί σε κατσαρολάκι, προσθέτουμε το κρασί κα τα σταφύλια και βράζουμε μέχρι να κατέβει ο ζωμός στη μέση. Δένουμε με λίγο κορνφλάουρ αραιωμένο σε λίγο νερό.
Κόβουμε φέτες και σερβίρουμε με τη σάλτσα του.