Χταπόδι με σαμιώτικο κρασί και πετιμέζι
ΥΛΙΚΑ
(για 4 άτομα)
Για το χταπόδι
2 κιλά περίπου χταπόδι φρέσκο καθαρισμένο
20 κοκκάρια καθαρισμένα
2 σκελίδες σκόρδο
¼ κούπας ελαιόλαδο
½ κούπας κρασί γλυκό μοσχάτο
¼ κούπας κονιάκ
1 φύλλο δάφνης
4-5 κόκκους μπαχάρι
2 κουταλιές της σούπας πετιμέζι
¼ πορτοκάλι
Αλάτι - πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για το χταπόδι
Σε κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και προσθέτω τα κρεμμύδια και το σκόρδο.
Αφήνω να σοταριστούν για 10 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα, μέχρι να πάρουν ελαφρά χρυσό χρώμα, να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα.
Προσθέτω το χταπόδι κομμένο στην κατσαρόλα και σοτάρω για 5 λεπτά.
Όταν το χταπόδι αλλάξει χρώμα προσθέτω το ξίδι, το κρασί και το κονιάκ.
Στη συνέχεια προσθέτω το δαφνόφυλλο, το μπαχάρι, το πορτοκάλι και πιπέρι.
Αφήνω να πάρει βράση και χαμηλώνω την φωτιά.
Σκεπάζω και μαγειρεύω το χταπόδι για 1 ½ ώρα περίπου.
Στα τελευταία 15 λεπτά του μαγειρέματος ρίχνω το πετιμέζι.
Παρατηρήσεις
Σερβίρω με πατάτες τηγανητές ή ρύζι.