Κόκορας γεμιστός
ΥΛΙΚΑ
1 μεσαίος κόκορας
200 γραμμάρια ρύζι γλασέ
100 γραμμάρια ρύζι κίτρινο
½ ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
αλάτι
πιπέρι
μπαχάρι τριμμένο
2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
4-5 φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα
200ml λευκό κρασί
100ml ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού ντοματοπολτός
200ml ζωμός λαχανικών
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 μεσαίο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
χυμό από 2 λεμόνια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αφού πλύνουμε και καθαρίσουμε τον κόκορα, αλείφουμε με μουστάρδα μια μέρα νωρίτερα.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει, και προσθέτουμε τα κρεμμύδια. Αφού μαλακώσουν, ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με λευκό κρασί και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα αρωματικά βότανα. Ρίχνουμε το ζωμό λαχανικών και αφήνουμε λίγο το ρύζι να μαλακώσει. Βγάζουμε εκτός φωτιάς την κατσαρόλα και την αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
Γεμίζουμε τον κόκορα με τη φάρσα κα κλείνουμε με οδοντογλυφίδες ή ράβουμε με κλωστή.
Αλατοπιπερώνουμε εξωτερικά και, αν θέλουμε, βάζουμε και πατάτες. Βάζουμε ελαιόλαδο και τον ανάλογο ζωμό ώστε να ψηθεί ο κόκορας. Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-180 βαθμούς Κελσίου.
Αφού τελειώσει το ψήσιμο του κόκορα, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα ώστε να πάρει χρώμα και σβήνουμε με χυμό λεμονιού.
Ανάλογα με το μέγεθος του κόκορα προσαρμόζουμε τον χρόνο ψησίματος (μιάμιση με δύο ώρες).
Πριν τον σερβίρουμε αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες και την κλωστή από τον κόκορα.