Κολοκυθόπιτα ανοιξιάτικη
ΥΛΙΚΑ
Γέμιση:
5-6 κολοκυθάκια τριμμένα σε τρίφτη
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο ξερό
1 πράσο ψιλοκομμένο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα φρέσκα
άνιθος ψιλοκομμένος
δυόσμος ψιλοκομμένος
2 αυγά
100-200 γραμμάτια φρυγανιά τριμμένη ή πουρέ πατάτας
100 ml ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
μοσχοκάρυδο τριμμένο
½ κούπα λευκό κρασί Σάμου
Ζύμη κουρού:
1 κεσές γιαούρτι στραγγιστό
1 αυγό
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
250 γραμμάρια βούτυρο μαλακό
400-500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
Μους λευκών τυριών:
200ml κρέμα γάλακτος
200 γραμμάρια φέτα
100 γραμμάτια ανθότυρο
100 γραμμάρια μανούρι
100 γραμμάρια κεφαλοτύρι(προαιρετικά).
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζύμη κουρού:
Ανακατεύουμε σε μια μπασίνα το γιαούρτι με το αυγό. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ένα απαλό αφράτο ζυμάρι χωρίς να κολλάει στα χέρια μας. Προσθέτουμε στο τέλος το αλάτι. Αφήνουμε να ξεκουραστεί περίπου 15 λεπτά.
Μους λευκών τυριών:
Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ μέχρι να γίνει μια απαλή σφικτή αλοιφή. Αν θέλουμε, βάζουμε και φρέσκια ψιλοκομμένα βότανα (δυόσμο, μέντα).
Γέμιση και ολοκλήρωση:
Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Αφού κάψει ρίχνουμε τα λαχανικά μας (κολοκυθάκια, πράσο, κρεμμύδια). Τα αφήνουμε να σοταριστούν. Χρωματίζουμε ελαφρώς και αφήνουμε μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά. Σβήνουμε (προαιρετικό) με λευκό κρασί Σάμου. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα. Βάζουμε λίγη φρυγανιά ή πουρέ πατάτας να δέσει. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τα αρωματικά μας βότανα. Βουτυρώνουμε το ταψί μας και ανοίγουμε με πλάστη τη ζύμη. Την τοποθετούμε στο ταψί και κόβουμε τις άκρες που προεξέχουν. Βάζουμε την φάρσα μας και την απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 25 λεπτά στους 180ο. Αφού κρυώσει λίγο η πίτα μας προσθέτουμε από επάνω την μους λευκών τυριών σε μορφή κενέλ ή σε dots με σακούλα ζαχαροπλαστικής.