Στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται 14 παραδοσιακές συνταγές από 4 διάσημους ΣΕΦ  του νησιού (Ανδρέας Λαγός, Ευάγγελος Μπιλιμπάς, Ασλάνης Παντερλής και Βασίλειος Σκουρφούντας). Οι συνταγές είναι φτιαγμένες με προϊόντα της Σάμου (αρνί, ψάρι, χοιρινό, λαχανικά, άσπρα τυριά, μέλι) και φυσικά τα διάσημα κρασιά της. Στα βίντεο παρουσιάζεται αναλυτικά ο τρόπος παρασκευής τους και συνοδεύονται και από τις αναλυτικές συνταγές σε 5 γλώσσες (Αγγλικά, Ελληνικά, Γερμανικά, Γαλλικά και Τουρκικά).

Τραχανάς Σάμου με λαχανικά και αρμόγαλο

ΥΛΙΚΑ

(για 4 άτομα)

200 γραμμάρια τραχανά

200 γραμμάρια αρμόγαλο

2 καρότα

2 μέτρια κολοκύθια

1 μεγάλο κρεμμύδι

2 κλωνάρια σέλερι

1 σκελίδα σκόρδο

2 ώριμες φρέσκιες ντομάτες περασμένες στον τρίφτη

400 ml ζωμό λαχανικών

100 γραμμάρια τριμμένη γραβιέρα Σάμου

100 ml ξηρό μοσχάτο Σάμου

50 ml ελαιόλαδο

5 φύλλα πλατύφυλλουβασιλικού

αλάτι

πιπέρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε το ελαιόλαδο με τα λαχανικά κομμένα σε μικρούς κύβους (εκτός από την τριμμένη ντομάτα), τα αλατίζουμε και τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά έτσι ώστε να καραμελώσουν. Προσθέτουμε τον τραχανά, ανακατεύουμε για ένα με δύο λεπτά ακόμα και σβήνουμε με το λευκό μοσχάτο Σάμου. Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και ενσωματώνουμε σταδιακά τον ζωμό λαχανικών σιγά, σιγά αφήνοντας κάθε φορά να πίνει τα υγρά του. Δοκιμάζουμε τον τραχανά και όταν είναι έτοιμος και δεν έχει περιττά υγρά, τραβάμε το κατσαρολάκι από την φωτιά, ρίχνουμε την γραβιέρα Σάμου, τα φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού ψιλοκομμένα, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.

Σερβίρουμε το φαγητό μας στα πιάτα και προσθέτουμε το αρμόγαλο.

Print
3865 Rate this article:
5.0

                            

North Aegean Operational Progamme  2014-2020

With co-financing of Greece and the European Union

 

Terms Of UsePrivacy StatementCopyright 2024 by Samosfood
Back To Top