Στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται 14 παραδοσιακές συνταγές από 4 διάσημους ΣΕΦ  του νησιού (Ανδρέας Λαγός, Ευάγγελος Μπιλιμπάς, Ασλάνης Παντερλής και Βασίλειος Σκουρφούντας). Οι συνταγές είναι φτιαγμένες με προϊόντα της Σάμου (αρνί, ψάρι, χοιρινό, λαχανικά, άσπρα τυριά, μέλι) και φυσικά τα διάσημα κρασιά της. Στα βίντεο παρουσιάζεται αναλυτικά ο τρόπος παρασκευής τους και συνοδεύονται και από τις αναλυτικές συνταγές σε 5 γλώσσες (Αγγλικά, Ελληνικά, Γερμανικά, Γαλλικά και Τουρκικά).

Αρνάκι γεμιστό με γραβιέρα τυλιγμένο σε αμπελόφυλλα με σάλτσα από σταφύλι

ΥΛΙΚΑ

11/2 -2 κιλά αρνίσιο μπούτι από μεγάλο αρνάκι, δίχως κόκκαλο

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ρίγανη

200 γραμμάρια γραβιέρα

100 γραμμάρια φέτα θρυμματισμένη

2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα

1 κρεμμύδι μέτριο λιωμένο

1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη

2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

2 κουταλιές της σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο

2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο

16 κληματόφυλλα ζεματισμένα

1 κουταλιά της σούπας κορνφλάουρ

100 ml λευκό κρασί Σάμου

5-6 κληματόβεργες

500 ml λευκό ξηρό κρασί Σάμου


Εκτέλεση

 

Επάνω στον πάγκο εργασίας απλώνουμε ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο κα από πάνω 2 φύλλα λαδόκολλα. Απλώνουμε τα αμπελόφυλλα σαν σεντόνι, αλατοπιπερώνουμε και από πάνω βάζουμε το αρνάκι έτσι ώστε να μπορεί να τυλιχτεί σε ρολό. Αλατοπιπερώστε το κρέας και βάλτε του παντού ρίγανη.

Στο multi λιώνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μαζί με το δυόσμο, τη μουστάρδα και λίγο λάδι και αλείφουμε εσωτερικά το κρέας. Κατά μήκος απλώνουμε τα μπαστουνάκια γραβιέρας και τη φέτα.

Τυλίγουμε το κρέας με τα κληματόφυλλα σφιχτά σε ρολό και το τοποθετούμε πάνω στις κληματόβεργες σαν στρώμα. Προσθέτουμε το κρασί και λίγο νερό.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, 3 ώρες περίπου.

Μαζεύουμε τα υγρά από το ταψί σε κατσαρολάκι, προσθέτουμε το κρασί κα τα σταφύλια και βράζουμε μέχρι να κατέβει ο ζωμός στη μέση. Δένουμε με λίγο κορνφλάουρ αραιωμένο σε λίγο νερό.

Κόβουμε φέτες και σερβίρουμε με τη σάλτσα του.

Print
4167 Rate this article:
5.0

                            

North Aegean Operational Progamme  2014-2020

With co-financing of Greece and the European Union

 

Terms Of UsePrivacy StatementCopyright 2024 by Samosfood
Back To Top