Στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται 37 συνταγές παραδοσιακών φαγητών σε σύντομα βίντεο διάρκειας περίπου ενός λεπτού το καθένα. Όλα τα βίντεο συνοδεύονται και από τις αναλυτικές συνταγές σε 5 γλώσσες (Αγγλικά, Ελληνικά, Γερμανικά, Γαλλικά και Τουρκικά).

 

Κρεμμυδοντολμάδες

ΥΛΙΚΑ

(για 6-8 άτομα)

Για τους κρεμμυδοντολμάδες

2 κιλά  κρεμμύδια για γέμισμα (κατά προτίμηση μακρουλά)

150γρ. ελαιόλαδο

2 κρεμμύδια τριμμένα

2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες

250γρ. κιμά προαιρετικά (κατά προτίμηση μισό μοσχαρίσιο και μισό χοιρινό)

250γρ. ρύζι καρολίνα

1 κουταλιά της σούπας πελτές ντομάτας

αλάτι-πιπέρι

1 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι τριμμένο

1 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος

½ ματσάκι μάραθος ή άνηθος ψιλοκομμένος

1 λίτρο ζωμός κότας ή λαχανικών (ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω)

2 δαφνόφυλλα

αρμόγαλο ή κατίκι ή γαλοτύρι για το σερβίρισμα 


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Για τους κρεμμυδοντολμάδες

Ετοιμάζουμε τα κρεμμύδια.

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα χαράζουμε κατά μήκος μέχρι τον πυρήνα τους.

Ρίχνουμε τα κρεμμύδια σε βραστό αλατισμένο νερό για 10-15 λεπτά, μέχρι να αρχίζουν νε ξεχωρίζουν τα φύλλα τους.

Βγάζουμε τα κρεμμύδια από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα, τα ξεπλένουμε με μπόλικο κρύο νερό  και τα κρατάμε στην άκρη.


Ετοιμάζουμε την γέμιση.

Βάζουμε το ελαιόλαδο μέσα σε μια κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε.

Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και σοτάρουμε για 3 λεπτά μέχρι να μαραθούν.

Προσθέτουμε τον κιμά και σοτάρουμε για 8-10 λεπτά, μέχρι να πάρει λίγο χρώμα.

Ρίχνουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά ακόμα μέχρι να γυαλίσει το ρύζι.

Προσθέτουμε τον πελτέ, αλάτι, πιπέρι, τα δαφνόφυλλα, το μπαχάρι, τον μαϊντανό, τον μάραθο (ή τον άνηθο) και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε μισό ποτήρι νερό και τα αφήνουμε, ανακατεύοντας συνεχώς για λίγα λεπτά μέχρι να πιεί τα υγρά το ρύζι.

Βγάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και την κρατάμε στην άκρη.

Στρώνουμε σε μια πλατιά, χαμηλή κατσαρόλα ό,τι λαχανικά έχουμε, για παράδειγμα καρότα, κρεμμύδια, λίγα κοτσάνια μαϊντανού, δυο φέτες λεμονιού και αν θέλουμε μερικά κομμάτια γραβιέρας για περισσότερη γεύση και τα κρατάμε στην άκρη.

Ξεχωρίζουμε τα φύλλα από τα  κρεμμύδια.

Παίρνουμε ένα-ένα φύλλο και το γεμίζουμε με λίγη από την γέμιση, διπλώνουμε απαλά χωρίς να το σφίξουμε πολύ.

Κλείνουμε  τους ντολμάδες και τους στρώνουμε μέσα στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά τον έναν δίπλα στον άλλον  με το κλείσιμο από κάτω.

Περιχύνουμε με όσο ζωμό χρειάζεται μέχρι να σκεπαστούν οι ντολμάδες, αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Σκεπάζουμε τους ντολμάδες με ένα πιάτο και στη συνέχεια τους κλείνουμε με το καπάκι.

Μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 40 λεπτά περίπου.

Αφήνουμε τους ντολμάδες μισή ώρα στην κατσαρόλα και μετά τους σερβίρουμε.

Σερβίρουμε τους ντολμάδες με αρμόγαλο ή κάποιο άλλο τυρί της αρεσκείας μας.

Print
8269 Rate this article:
2.5

                            

North Aegean Operational Progamme  2014-2020

With co-financing of Greece and the European Union

 

Terms Of UsePrivacy StatementCopyright 2024 by Samosfood
Back To Top