Γιαπράκια
ΥΛΙΚΑ (για 80 τεμάχια)
Για τα γιαπράκια
80 αμπελόφυλλα
3 κούπες ρύζι καρολίνα
6 κρεμμύδια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
2 κούπες ελαιόλαδο
½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
¼ ματσάκι δυόσμος ψιλοκομμένος
½ ματσάκι μάραθος ψιλοκομμένος
1 τριμμένη ντομάτα
½ λίτρο νερό
χυμός από 2 λεμόνια
αλάτι-πιπέρι
Για το μαγείρεμα
1 κρεμμύδι σε φέτες
1 καρότο σε φέτες
κοτσάνια μαϊντανού
5-6 αμπελλόφυλλα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για τα γιαπράκια
Ζεσταίνουμε την 1 κούπα ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και σοτάρουμε για λίγα λεπτά, να μαραθούν.
Ρίχνουμε το ρύζι.
Ανακατεύουμε να γυαλίσει και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε τα μυρωδικά και ανακατεύουμε.
Πλένουμε τα φύλλα και τα ζεματάμε σε βραστό αλατισμένο νερό για 5 λεπτά.
Βάζουμε 1 κουταλάκι του γλυκού γέμιση σε κάθε φύλλο και διπλώνουμε σε ντολμαδάκια.
Βάζουμε στον πάτο μιας κατσαρόλας τα 5-6 αμπελόφυλλα, το κρεμμύδι, το καρότο και τα κοτσάνια.
Τοποθετούμε τα γιαπράκια το ένα-δίπλα στο άλλο.
Ρίχνουμε την ντομάτα, το νερό, λίγο αλάτι, πιπέρι και το χυμό λεμόνι.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά μόλις πάρουν βράση και αφήνουμε να μαγειρευτούν για 40 λεπτά.
Σερβίρουμε ζεστά ή κρύα, σκέτα ή με γιαούρτι.