Στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται 14 παραδοσιακές συνταγές από 4 διάσημους ΣΕΦ  του νησιού (Ανδρέας Λαγός, Ευάγγελος Μπιλιμπάς, Ασλάνης Παντερλής και Βασίλειος Σκουρφούντας). Οι συνταγές είναι φτιαγμένες με προϊόντα της Σάμου (αρνί, ψάρι, χοιρινό, λαχανικά, άσπρα τυριά, μέλι) και φυσικά τα διάσημα κρασιά της. Στα βίντεο παρουσιάζεται αναλυτικά ο τρόπος παρασκευής τους και συνοδεύονται και από τις αναλυτικές συνταγές σε 5 γλώσσες (Αγγλικά, Ελληνικά, Γερμανικά, Γαλλικά και Τουρκικά).

Σαρδέλα Παντρεμένη

ΥΛΙΚΑ

20 σαρδέλες φιλεταρισμένες

ένα κλωσάκι

ένα κρεμμύδι

σκόρδο

μαϊντανός

δυόσμος

Ρίγανη

φρυγανιά

κρίθινο παξιμάδι

Μοσχάτο κρασί Σάμου

Πάστα ελιάς

Κρίταμο

Ραπανάκι

ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε τις σαρδέλες και τις φιλετάρουμε ως εξής: αφαιρούμε το κεφάλι και τα έντερα και τραβάμε το κόκκαλο με προσοχή για να μην χωρίσει το φιλέτο σε δύο κομμάτια. Απλώνουμε τα μισά από τα φιλέτα της σαρδελίτσας σε ένα σκεύος φούρνου που έχουμε αλείψει με λίγο ελαιόλαδο. Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο πάνω τους. Φροντίζουμε να έχουμε άλλα τόσα για το πάνω μέρος.


ΓΕΜΙΣΗ

Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι. Προσθέτουμε δυόσμο, μαϊντανό και λίγη φρυγανιά. Αλατίζουμε τη σαρδέλα. Απλώνουμε λίγο από τη γέμιση με ένα κουτάλι πάνω από κάθε σαρδέλα και στη συνέχεια τοποθετούμε από πάνω το υπόλοιπο κομμάτι φιλέτου σαρδέλας για να τα ενώσουμε. Τοποθετούμε τη σαρδέλα σε ένα ταψάκι και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για τις υπόλοιπες. Ρίχνουμε από πάνω λίγο ελαιόλαδο και θα ψήσουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 10 λεπτά. Βάζουμε σε ένα τηγάνι λίγο ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί, βάζουμε το κρίταμο για λίγα δευτερόλεπτα, έτσι ώστε να γίνει τραγανό. Σπάμε σε ένα μπολ το κρίθινο παξιμάδι και ρίχνουμε το Μοσχάτο κρασί Σάμου για να το μουλιάσουμε. Κόβουμε το κλωσάκι. Έχουμε ετοιμάσει μια πράσινη σαλάτα μαζί με ένα αρωματικό ντρέσινγκ με μουστάρδα, ροδάκινο και μέλι. Θα προσθέσουμε το παξιμάδι και θα βάλουμε πάνω του πάστα ελιάς. Προσθέσουμε τη σαρδέλα, το κρίταμο και θα στολίσουμε με ραπανάκι. Τις σερβίρουμε ζεστές με λίγη φρέσκια ρίγανη και λάδι άνηθου.

Print
6221 Rate this article:
5.0

                            

North Aegean Operational Progamme  2014-2020

With co-financing of Greece and the European Union

 

Terms Of UsePrivacy StatementCopyright 2024 by Samosfood
Back To Top