Στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται 14 παραδοσιακές συνταγές από 4 διάσημους ΣΕΦ  του νησιού (Ανδρέας Λαγός, Ευάγγελος Μπιλιμπάς, Ασλάνης Παντερλής και Βασίλειος Σκουρφούντας). Οι συνταγές είναι φτιαγμένες με προϊόντα της Σάμου (αρνί, ψάρι, χοιρινό, λαχανικά, άσπρα τυριά, μέλι) και φυσικά τα διάσημα κρασιά της. Στα βίντεο παρουσιάζεται αναλυτικά ο τρόπος παρασκευής τους και συνοδεύονται και από τις αναλυτικές συνταγές σε 5 γλώσσες (Αγγλικά, Ελληνικά, Γερμανικά, Γαλλικά και Τουρκικά).

Μελιτζάνες με τυρί

ΥΛΙΚΑ

(2 μερίδες)

6-8 τεμάχια μελιτζάνες Mini (2 φλάσκες)

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

100 γραμμάρια ελαιόλαδο

3 ντομάτες ώριμες ψημένες στο φούρνο

2 κουταλιές του γλυκού ντοματοπολτό λιαστό

αλάτι

πιπέρι

ζάχαρη

μαϊντανός ψιλοκομμένος

βασιλικός ψιλοκομμένος

200 γραμμάρια φέτα

200 γραμμάρια μανούρι

½ κούπα λευκό κρασί Σάμου

250 γραμμάρια πιπεριές 3 χρωμάτων κομμένες σε λωρίδες.


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε τις μελιτζάνες στην μέση αφού τις πλύνουμε καλά. Χαράζουμε ελαφρά ώστε να τηγανιστούν πιο εύκολα. Τηγανίζουμε σε φριτέζα ή σε τηγάνι με καυτό λάδι. Προσθέτουμε ελαιόλαδο σε τηγάνι, το αφήνουμε λίγο να κάψει και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Αφού σοταριστούν και πάρουν χρώμα ρίχνουμε τις πιπεριές και τις ντομάτες τις οποίες έχουμε ψήσει στο φούρνο με λίγο αλάτι και ελαιόλαδο (αφαιρούμε τη φλούδα και χονδροκόβουμε με το μαχαίρι). Σβήνουμε με λευκό κρασί Σάμου και ενσωματώνουμε τις μελιτζάνες που έχουμε τηγανίσει από πριν. Αφήνουμε την σάλτσα μας να δέσει αφού έχουμε προσθέσει αλάτι, πιπέρι και ζάχαρη ώστε να μην ξυνίζει η ντομάτα. Προσθέτουμε συγχρόνως και τον ντοματοπολτό μας για γεύση και περισσότερο χρώμα. Εκτός φωτιάς ενσωματώνουμε τα τυριά μας κομμένα όμορφα με μαχαίρι ή τριμμένα στο χέρι. Γραντινάρουμε ελαφρώς στο φούρνο για 7-8 λεπτά στους 180 βαθμούς.  


Παρατηρήσεις

Όταν στήνουμε το πιάτο μας ρίχνουμε από πάνω ψιλοκομμένο μαϊντανό και βασιλικό.

Print
4406 Rate this article:
4.5

                            

North Aegean Operational Progamme  2014-2020

With co-financing of Greece and the European Union

 

Terms Of UsePrivacy StatementCopyright 2024 by Samosfood
Back To Top