Στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται 14 παραδοσιακές συνταγές από 4 διάσημους ΣΕΦ  του νησιού (Ανδρέας Λαγός, Ευάγγελος Μπιλιμπάς, Ασλάνης Παντερλής και Βασίλειος Σκουρφούντας). Οι συνταγές είναι φτιαγμένες με προϊόντα της Σάμου (αρνί, ψάρι, χοιρινό, λαχανικά, άσπρα τυριά, μέλι) και φυσικά τα διάσημα κρασιά της. Στα βίντεο παρουσιάζεται αναλυτικά ο τρόπος παρασκευής τους και συνοδεύονται και από τις αναλυτικές συνταγές σε 5 γλώσσες (Αγγλικά, Ελληνικά, Γερμανικά, Γαλλικά και Τουρκικά).

Χοιρινό φρικασέ

ΥΛΙΚΑ (2 μερίδες)

 

1 κρεμμύδι ξερό χοντροκομμένο

4 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

½ ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος

1 ματσάκι ή 200γρ σέλινο

2 πράσα χοντροκομμένα

100 ml ελαιόλαδο

2 λεμόνια (χυμό)

500 γραμμάρια χοιρινό πανσέτα

1 κούπα λευκό κρασί Σάμου

200 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

αλάτι

πιπέρι

200-300 ml ζωμός λαχανικών


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σοτάρουμε χωριστά τις πανσέτες μας, τι οποίες έχουμε αλευρώσει. Χρωματίζουμε στο τηγάνι από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει. Προσθέτουμε το κρεμμύδι το ξερό, σκόρδο και πράσο. Τα αφήνουμε να σοταριστούν. Αφού πάρουν ελαφρώς χρώμα βάζουμε μέσα  και το κρέας (το οποίο έχουμε θωρακίσει στην προηγούμενη φάση). Πουδράρουμε με αλεύρι ώστε να μας δέσει η σάλτσα. Σβήνουμε με λευκό κρασί Σάμου και προσθέτουμε την ανάλογη ποσότητα ζωμού λαχανικών (ώσπου να καλυφθεί το κρέας). Αφήνουμε να πάρει βράση το φαγητό και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζουμε με καπάκι και το αφήνουμε στο φούρνο για περίπου μία ώρα. Στα ¾ του χρόνου προσθέτουμε τα χοντροκομμένα φύλλα σέλινου, ψιλοκομμένο κρεμμύδι φρέσκο και άνηθο. Σβήνουμε με χυμό λεμονιού στο τέλος.


Παρατηρήσεις

Χυμό λεμόνι στο τέλος να μην σφίξει το κρέας

Στο τέλος πάντα το σέλινο ώστε να φαίνεται  όταν στήνουμε το πιάτο μας. Αν το βάλουμε εξ’ αρχής θα λιώσει.

Print
4446 Rate this article:
5.0

                            

North Aegean Operational Progamme  2014-2020

With co-financing of Greece and the European Union

 

Terms Of UsePrivacy StatementCopyright 2024 by Samosfood
Back To Top