Στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται 14 παραδοσιακές συνταγές από 4 διάσημους ΣΕΦ  του νησιού (Ανδρέας Λαγός, Ευάγγελος Μπιλιμπάς, Ασλάνης Παντερλής και Βασίλειος Σκουρφούντας). Οι συνταγές είναι φτιαγμένες με προϊόντα της Σάμου (αρνί, ψάρι, χοιρινό, λαχανικά, άσπρα τυριά, μέλι) και φυσικά τα διάσημα κρασιά της. Στα βίντεο παρουσιάζεται αναλυτικά ο τρόπος παρασκευής τους και συνοδεύονται και από τις αναλυτικές συνταγές σε 5 γλώσσες (Αγγλικά, Ελληνικά, Γερμανικά, Γαλλικά και Τουρκικά).

Σαμιώτικα μπουρέκια γλυκιάς κολοκύθας με σούμα

ΥΛΙΚΑ

 

Για τη γέμιση

2 κιλά γλυκιά κολοκύθα κομμένη σε μικρούς κύβους

4 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα

αλάτι

πιπέρι

½ ματσάκι δυόσμο

400 γραμμάρια καστανή ζάχαρη


Για τη ζύμη

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

200 γραμμάρια ελαιόλαδο

1 σφηνάκι σούμα

1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

400 ml νερό


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι. Κάνουμε ένα λακκάκι στη μέση και βάζουμε εκεί το λάδι. Ενώνουμε τα υλικά και τρίβουμε σαν ψίχουλα. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά ζυμώνοντας (εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα). Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί. Σε ένα ταψί τοποθετούμε την κολοκύθα αλατίζοντας ελαφριά κα ψήνουμε στους 180 για μια ώρα περίπου μέχρι να μαλακώσει και να εξατμιστούν τα υγρά. Σουρώνουμε και σπάμε τις ίνες με ένα πιρούνι.

Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο κα σοτάρουμε το κρεμμυδάκι μέχρι να μαραθεί. Προσθέτουμε την κολοκύθα, τη ζάχαρη και το πιπέρι ανακατεύοντας.

Ανοίγουμε το φύλλο λεπτό και κόβουμε λωρίδες 6 εκατοστά φάρδος και 20 μήκος. Απλώνουμε κατά μήκος της λωρίδας μα μεγάλη κουταλιά γέμιση και τυλίγουμε σαν σαλιγκάρι. Τοποθετούμε σε ταψί, λαδώνουμε ελαφριά με ένα πινέλο και ψήνουμε στο φούρνο για 25-30 λεπτά περίπου στους 180 βαθμούς. Τρώγονται σκέτα ή πασπαλισμένα με φέτα.

Print
3423 Rate this article:
5.0

                            

North Aegean Operational Progamme  2014-2020

With co-financing of Greece and the European Union

 

Terms Of UsePrivacy StatementCopyright 2024 by Samosfood
Back To Top