Σκαλτσούνια Σαμιώτικα
ΥΛΙΚΑ
(για 15 τεμάχια)
Για τη ζύμη
1 κούπα ταχίνι
2 κουταλιές της σούπας μέλι
1 κούπα νερό χλιαρό
1 κουταλάκι του γλυκού μπέϊκιν πάουντερ
3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τη γέμιση
½ κούπα ξανθιές σταφίδες
½ κούπα καρύδια χοντροκομμένα
½ κούπα φρουί γλασέ
½ κούπα μαρμελάδα πορτοκάλι
2 κουταλιές της σούπας μέλι
ανθόνερο
ζάχαρη άχνη
κανέλα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για τη ζύμη
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το ταχίνι, το μέλι, το νερό.
Προσθέτουμε το μπέϊκιν πάουντερ, το αλεύρι και ζυμώνουμε.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Για τη γέμιση
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και τα κρατάμε στην άκρη.
Συναρμολόγηση
Ανοίγουμε το ζυμάρι σε λεπτό φύλλο.
Κόβουμε με ένα κούπατ σε στρογγυλά σχήματα 8-10 εκατοστά περίπου.
Βάζουμε λίγο γέμιση σε κάθε στρογγυλό φύλλο.
Κλείνουμε σε μισοφέγγαρο και με ένα πιρούνι κλείνουμε τις άκρες, όπως τα τυροπιτάκια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 1800 C, για 20-25 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν χρώμα.
Ραντίζουμε τα πιτάκια με το ανθόνερο, όσο είναι ζεστά.
Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
Αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε.